Η Αντανάκλαση στην Καρδιά

13/12/2012

Υπάρχουν φορές που νιώθεις ότι ζορίζεσαι. Ότι η Γη είναι πολύ μικρή για να χωρέσει όλα εκείνα τα συναισθήματα φόβου που τρέφεις μέσα σου. Είναι πάλι φορές που οργίζεσαι με την ίδια σου την ύπαρξη όταν το συνειδητοποιείς. Όμως η λογική κρατάει καλά τα γκέμια του νου και δεν σου επιτρέπει την ξεκάθαρη σκέψη, εκείνη που μπορεί να σε οδηγήσει στην οριστική λύτρωση. Και όπως είπαμε και παλαιότερα η καθαρή σκέψη είναι εκείνη που γεννάται όχι στο μυαλό αλλά στην καρδιά. Η καθαρή σκέψη είναι εκείνη που διακρίνεται, όχι από την βαθύτητα της αλλά από την αναλαφράδα της. Έτσι μπορεί εύκολα κάποιος να χαρακτηρίσει την καθαρή σκέψη ως επιπόλαιη αλλά υπάρχει ανάμεσα τους ένας ωκεανός συναισθημάτων και γεγονότων που τις χωρίζουν.

Υπάρχουν επίσης στιγμές που νιώθεις μικρός, πολύ μικρός. Που φοβάσαι τον ίδιο σου τον ίσκιο και προβληματίζεσαι μπροστά στο δώρο της ζωής. Είναι εκείνες τις στιγμές που χάνεις την αίσθηση της σύνδεσης σου με την Πηγή και νιώθεις μόνος, και όταν νιώθεις μόνος νιώθεις μικρός, μικρούλης, απροστάτευτος. Τα γέλια αντηχούν πολύ δυνατά τότε γύρω σου και σε τρομάζουν, τα μικρούλικα αυτάκια σου τα μπερδεύουν για κραυγές. Τόσο εύκολο είναι να παρανοήσεις την πραγματικότητα όταν νιώθεις μόνος και μικρός.

Αλλά υπάρχει πάντα ένα σημείο, ένα σημείο αναφοράς στο οποίο μπορείς να σταθείς και από το οποίο μπορείς ν’ ατενίσεις το μέλλον σου, να το κοιτάξεις στα μάτια και να το αλλάξεις ή να το αποδεχθείς, ό,τι επιλέξεις. Από εκείνο το σημείο, βαθιά μέσα στην καρδιά σου μπορείς να δεις πάντοτε την αντανάκλαση τ’ Ουρανού, μπορείς πάντοτε να δεις την αντανάκλαση της θείας σου προέλευσης.

Πού είναι λοιπόν πολεμιστή μου τα κοφτερά σου όπλα? Πού είναι λοιπόν πολεμιστή μου η ζοφερή σου πανοπλία? Γιατί αφήνεις το βάρος της ημέρας, των ημερών, να βαραίνει και να κουράζει τα βήματα σου? Γιατί επιτρέπεις στον Εαυτό σου να ξεχνιέται, γιατί παραβλέπεις την αντανάκλαση μέσα στην καρδιά σου? Ξέρεις τι σημαίνει αντανάκλαση? Σημαίνει ότι δυο ενέργειες εξελίσσονται ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικά επίπεδα. Ταυ-τό-χρο-να. Τα δύο είναι ένα, σε μία κίνηση και έναν ρυθμό. Δεν προηγείται λοιπόν τίποτα τίποτε άλλου, ούτε έπεται τίποτα κανενός άλλου, απλά συντρέχουν ταυτόχρονα. Δηλαδή, απλά ο Θεός γύρω σου και ο Θεός μέσα σου ενυπάρχουν την ίδια στιγμή.

Γιατί λοιπόν να μην θεωρήσεις κάτι δελεαστικό…? Γιατί να μην θεωρήσεις ότι η αντανάκλαση δεν βρίσκεται στην πραγματικότητα βαθιά μέσα στην καρδιά σου αλλά στον Ουρανό, τοποθετώντας έτσι το -ας πούμε- πρωταρχικό μέσα σου?

Πόσο σπουδαίος νιώθεις τώρα, γνωρίζοντας ότι Εσύ είσαι η εικόνα και όχι η αντανάκλαση?

Γίνε Θεός λοιπόν για λίγο ή και για πάντα. Ή γίνε μόνο για μια στιγμή και μετά όντας Θεός διέταξε τον χρόνο να παγώσει άμα η λέξη “πάντα” σου πέφτει βαριά. Γίνε όμως θεός της Συμπόνοιας και θεός της Ελπίδας, της Αγάπης και της Κατανόησης, της Χαράς και της Ευκαιρίας γιατί το ένα χρειάζεται το άλλο και γιατί οι άνθρωποι τα χρειάζονται όλα, γίνε. Αλλά, για τ’ όνομα του Θεού, χα, χα, σήκω από το νωτισμένο έδαφος γιατί η πανοπλία σου κοντεύει να σκουριάσει. Σήκω και κάνε κάτι και αυτό, αυτό είναι το πιο σωστό στα σίγουρα.

Πέτρος Χατζηαναστασίου

(δημιουργική σύλληψη)

Advertisements